Μεγάλη κερδισμένη στην τηλεθέαση (Youtube) η PBA

Για πρώτη φορά οι μεγάλοι … παίχτες έπαιξαν στο ίδιο ταμπλώ.

Φυσικά όταν μιλάμε για τους μεγάλους παίκτες εννοούμε την PBA και την Five n Six που με τα εκατομμύρια που έριξαν τάραξαν για τα καλά τα λιμνάζοντα νερά του Γαλλικού μπιλιάρδου και δη των τρισπόντων.

Την αρχή την έκανε η PBA που εν μέσω πανδημίας διοργάνωσε την σειρά των τουρνουά της διεξάγοντας και τον τελικό της γύρο (με τον πομπώδη τίτλο του world championship) με νικητή τον Ισπανό Zapatta.

Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε την δική της σειρά τουρνουά και η Five n Six.

Εχοντας εξασφαλίσει συνεργασία με την UMB και αθλοθετώντας περίπου το ίδιο ποσό με την PBA, ονομάζει την δική της σειρά World 3-Cushion Grand Prix και προτάσσει για ατού της τα βαριά ονόματα του παιχνιδιού και φυσικά την ποιότητα που απορρέει μέσα από αυτούς τους super παίκτες.

Αν το τουρνουά της PBA έπρεπε να λέγεται World championship ή αν η σειρά των τουρνουά της 5&6 έπρεπε να λέγεται World 3-Cushion Grand Prix δεν πρόκειται να αναλυθεί από το παρόν άρθρο δεν είναι άλλωστε αυτός ο σκοπός του.

Την αφορμή για το γράψιμο του παρόντος έδωσε η ταυτόχρονη διοργάνωση των δύο τουρνουά και ορισμένες ενδιαφέρουσες (για τον γράφοντα) λεπτομέρειες που βγαίνουν μέσα από αυτό το γεγονός (της ταυτόχρονης μετάδοσης).

Φυσικά δεν αναφέρομαι στα αγωνιστικά καθ’ αυτά γεγονότα αλλά στην γενικότερη εικόνα.

Δύο είναι οι παράμετροι με τις οποίες θα ασχοληθούμε στο παρόν άρθρο.

Πρώτον με την ποιοτική διαφορά των αγωνιζομένων των δύο τουρνουά και με ότι επιπτώσεις θα περίμενε κανείς να έχει αυτό στην τηλεθέαση και δεύτερον με την γενικότερη εικόνα που βγάζουν αυτά τα δύο event (και η οποία απ’ ότι φαίνεται από τα αποτελέσματα έχει σημασία).

οσον αφορά την δυναμικότητα των παικτών της μιας λίγκας και της άλλης, για όποιον έχει την παραμικρή (σοβαρή) επαφή με το παιχνίδι δεν υπάρχει σύγκριση.

Η PBA έχει να προτάξει τον Frederic Caudron (για πολλούς ίσως και όχι άδικα ο καλ΄θυτερος παίκτης στον κόσμο) πλαισιωμένο από τους Κασιδόκωστα, Kang, Jae Ho Cho, Leppens, Zapata, Ma, NGO κ.λ.π. (Συγνώμη αν ξεχνούμε κάποιον).

Από την άλλη τα ονόματα των συμετεχόντων στην 5&6 προκαλούν δέος.

Jaspers, Merckx, Blomdahl, Sanchez, Sayginer, Zanetti, Coclu, Πολυχρονόπουλος, Tasdemir, Cenet, Choi, Tran κ.λ.π. Σταματάω εδώ γιατί σίγουρα θα ξεχάσω κα΄ποιον.

Αν βάλεις κάτω να απαριθμήσεις τους τίτλους τους θα χρειαστείς πολλές μα πάρ απολλές ώρες.

Είναι η ζωντανή ιστορία του παιχνιδιού και την έχουν χτίσει εδώ και δεκαετίες.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς όταν τα παιχνξίδια γίνονται ταυτόχρονα τα ματς τις 5&6 να σπάσουν τα κοντέρ από θέμα θέασης.

Και όμως… η σημερινή ταυτόχρονη διεξαγωγή των αγώνων έδειξε ότι η PBA κέρδισε τον άτυπο αυτό (αλλά πολύ σημαντικό από οικονομικής άποψης) αγώνα… χαλαρά.

Η πρώτη μέτρηση (με τις ενδείξεις του Youtube) δίνει

PBA 3244 θεατές

5&6 Στο ένα τραπέζι 1060 στο άλλο (όπου έπαιζε ο Semih) 899 και 732.

Η διπλή μέτρηση οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό το παιχνίδι το έδειχνε εκτός από το κανάλι της 5&6 και το κανάλι της BilliardTV.

Στην συνέχεια η PBA πατάει … γκάζι και φτάνει πάνω από 7.000 ταυτόχρονους Viewers ενώ η 5&6 δεν κατάφερε να ξεπεράσει σε κανένα σημείο τους 3.000

PBA 5&6 three cushion billiards

Να σημειωθεί εδώ ότι στο δεύτερο τραπέζι έπαιζαν δύο Κορεάτες (επομένως υπήρχε τοπικό ενδιαφέρον) ενώ τα άλλα δύο τραπέζια (των αγωνιζόμενων για κατάταξη σςτος θέσεις 16-32) δεν ξεπέρασαν ποτέ τους 100 ταυτόχρονους viewers.

Στα μείον για την 5&6 είναι το γεγονός ότι στο δεύτερο τραπέζι (όχι αυτό των κορεατών) έπαιζχε ο Semih με τον Cenet, δύο παίκτες προερχόμενοι από μία χώρα όπου το μπιλιάρδο είναι εξαιρετικά δημοφιλές.

Και όμως αυτό το ματς δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τους 2000 ταυτόχρονους viewers (και στα δύο κανάλια).

Θέλετε ακόμα ένα πιο εντυπωσιακό γεγονός?

Στο ματς της PBA αγωνίζονται δύο γυναίκες (δεν συγκράτησα τα ονόματα τους). Tην ίδια ώρα παίζει ο Blomdahl τον αγώνα του στο τουρνουά της 5&6.

Οι αριθμοί πραγματικά προκαλούν έκπληξη.

Το ματς των κυριών στην PBA το παρακολουθούν 7.349 θεατές ενώ του Blomdahl κάτι περισσότεροι από 1000…

Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι γιατί?

Ποιός προτιμά να δεί αγώνα 3ης Εθνικής από αγώνα Barcelona – Juventus?

Εχει καλύτερο marketing η PBA και το επικοινώνησε καλύτερα? Εχει “πιάσει” τον σφυγμό του (περιφερειακού) κόσμου του μπιλιάρδου που θέλει ίσως την παρουσίαση που προσφέρει η PBA?

Ευθύνεται το γεγονός ότι λειτουργεί ήδη εδώ και κάμποσο καιρό?

Μήπως παίζει ρόλο το γεγονός ότι το ένα ήταν ομαδικό και το άλλο ατομικό?

Θα δείξει στα επόμενα τουρνουά, πάντως είναι εξαιρετικά απογοητευτικό για το παιχνίδι να παίζει ο Blomdahl καινα έχει το 1/7 του κόσμου από έναν αγώνα χαμηλού ποιοτικού επιπέδου που έποαιζαν οι κατά τα άλλα συμπαθέστατες Κορεάτισσες